Hoe je de koolstofvoetafdruk van je vloot berekent

Om een idee te krijgen van hoe je vloot momenteel presteert, kun je hier zien hoe je de huidige CO2-emissieniveaus kunt berekenen.

Hoe je de koolstofvoetafdruk van je vloot kunt berekenen

Er zijn twee manieren om de milieueffecten van je vloot te berekenen: via een wiskundige schatting of een nauwkeurige meting.

1. Wiskundige schatting

Stap 1: Bereken hoeveel liters brandstof je gebruikt

Als je weet hoeveel liters brandstof je elke maand koopt en gebruikt, is deze stap eenvoudig. Als je dat niet weet, neem dan het aantal mijlen dat je vloot in één maand heeft afgelegd en je gemiddelde MPG.

Met je mijlen- en mijlen-per-gallon-cijfers kun je berekenen hoeveel liters brandstof je vloot heeft verbruikt. We leggen precies uit hoe je dit doet in het onderstaande voorbeeld.

Stap 2: Bereken hoeveel kilogram CO2 dit oplevert

Eén liter diesel creëert 2,68 kg CO2. Dus je kunt eenvoudig het aantal liters dat je hebt gebruikt vermenigvuldigen met 2,68 om te berekenen hoeveel kilogram CO2 je vloot in een maand heeft uitgestoten. De meeste vloten van onze klanten rijden op diesel, maar als je een gemengde vloot hebt, kun je ook rekening houden met het feit dat wanneer een liter benzine wordt verbrand, dit 2,31 kg CO2 zal produceren.

Voorbeeld

Stel je voor dat je een vloot beheert van 100 bestelwagens. Elke maand legt elk voertuig 1500 mijl af met een gemiddelde MPG van 25. Dat betekent dat elk voertuig elke maand 60 gallons brandstof verbruikt (1500/25). Dit komt overeen met 272 liter, aangezien er 4,54 liter in een gallon zitten.

272 liter diesel zal 728 kg CO2 creëren (272 * 2,68 = 728). Dus de uitstoot van je gehele vloot is 72.800 kg CO2.

Het is de moeite waard om op te merken dat dit een zeer ruwe schatting is. Dit komt doordat het werkelijke verbruik van elk voertuig kan variëren afhankelijk van het merk en model, de leeftijd en de rijstijl van je werknemers. Dus, met deze methode kan het moeilijk zijn om te bepalen waar verbeteringen moeten worden aangebracht om je uitstoot en kosten te verminderen.

2. Nauwkeurige meting met vlootbeheerdiensten en -oplossingen

Het is nu tijd om te kijken hoe je een nauwkeurigere meting kunt krijgen met vlootbeheerdiensten en -oplossingen.

Voertuigvolgtechnologieën zoals MICHELIN Connected Fleet verzamelen informatie over je MPG en werkelijk brandstofverbruik rechtstreeks van je voertuigen. Deze gegevens kunnen vervolgens worden geanalyseerd om je nieuwe inzichten en bruikbaar advies te bieden voor het verbeteren van de duurzaamheid en winstgevendheid van je vloot. Met één eenvoudig dashboard bieden we vloot- en operationele managers resultaten per auto, evenals een gedetailleerd overzicht van hoe je vloot als geheel presteert.

Je kunt op elk moment de werkelijke MPG van elk voertuig zien, evenals verschillende resultaten vergelijken van voertuigen op dezelfde route of van dezelfde automodellen. Een eenvoudige wijzer op het dashboard toont ook het brandstofverbruik in zijn geheel, terwijl automatische rapporten de beste acties benadrukken om je milieu-impact te verbeteren.

7 december 2022 |

DBS Tyre Management Group